Које бобице и воће су много здравије са костима: само неколицина зна тачан одговор

Од детињства сви знају виц да ако поједете семе лубенице или трешњу са коштицом, онда ће вам у стомаку израсти дрво или лубеница. Није смешно и није уверљиво.

Садржај
  • лубеница
  • Диња
  • Грожђа
  • Киви
  • Цитрус
  • Шипак
  • Датуми

Тек када одрастемо, сазнамо колико су у то време погрешили и одрасли и деца. Хајде да вам кажемо колику корист крију семе и кости.

лубеница

Семе лубенице садржи гвожђе и цинк, и то у облику доступном телу. Степен асимилације ових елемената прелази 85-90%. Поред тога, на свака 24 семенке лубенице долази 1 грам влакана и протеина. Када користите семенке лубенице, ниво шећера у крви се нормализује, стање коже се побољшава, али то треба да буду еколошки плодови, без нитрата итд.

Диња

Семе диње делују као лаксатив. Да бисте то урадили, морају се прогутати целе. Они укључују протеине, калијум, фосфор и витамин А.

лубеница
Фото: © Белновости

Грожђа

Узгајивачи се хватају за срце када виде како се семе грожђа испљува. Као и грожђе, они садрже ресвератрол. Одупире се стварању канцерогених тумора, јача кардиоваскуларни систем, смањује ризик од развоја Алцхајмерове болести. Семе грожђа такође садржи витамин Е и линолну киселину (смањује холестерол).

Киви

Мало људи их уопште примећује, тако мале семенке кивија. Али пуне су витамина Е, садрже омега-3 масне киселине, помажу у борби против надутости испод очију.

Цитрус

Кошчице лимуна и лимете садрже салицилну киселину, што их чини корисним за главобоље. Семе наранџе садржи витамин Б17, који је ефикасан у борби против рака и гљивичних обољења.

Шипак

Садржи обиље полифенола, танина, кверцетина и антоцијана. У комбинацији, семенке нара су добре за здравље срца, у борби против онкологије, повећавају опстанак здравих ћелија, делују као антиинфламаторно, антивирусно и антимикробно средство.

Датуми

Чудно, али коштице урме садрже више протеина и масти него пулпе. Осим тога, ту су селен и бакар, калијум и магнезијум, ако се самељу у прах, онда се могу лечити гастроинтестинални поремећаји и друге упале.

Али остали шаљивџије су били у праву, боље је не јести семе брескве и нектарине, шљиве и трешње.

Што се тиче предности семена јабуке и крушке, ова тачка је контроверзна и нутриционисти данас немају јединствену тачку гледишта.

Коштица авокада уопште може изазвати алергијску реакцију и пореметити варење.

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта