Брига за орлови нокти у пролеће: шта прво радити после зиме

Када за неке култивисане биљке кажу да су непретенциозне, то не значи да из њих можете исцедити сав сок, а да не покажете ни грам неге.

Садржај
  • Обрезивање орлови нокти
  • Обрада орлових ноктију
  • Чиме хранити орлови нокти

То укључује орлови нокти, који дају прве витаминске бобице усред пролећа. Треба га подрезати, хранити и обрадити.

На позадини малине или рибизле, ово је заиста непретенциозан грм са корисним бобицама. Орлови нокти савршено толерише хладноћу и сушу, а пре ових бобица у башти могу да расту само мале зеље. Упркос очигледној лакоћи неге за грм, у пролеће морате обратити пажњу на овај грм.

Обрезивање орлових ноктију

Орлови нокти се буди са првим топлим зрацима, па је боље не одлагати резидбу и имати времена пре него што пупољци набубре. Касније можете само наштетити грму.

Хонеисуцкле
Фото: © Белновости

Грм треба проредити, иначе ће бити проблема са опрашивањем, а то ће утицати на принос. Што је грм дебљи, то је мање бобица на њему. Уклањају гране које затамњују круну, чине је прегустом, леже на земљи, ломе се током зиме итд. Тада не шкоди посекотине третирати баштенском смолом или баштенском бојом.

Обрада орлових ноктију

Болести су практично искључене, али гљивица може напасти биљку. Због тога, 2-3 дана након резидбе, грмље се прскају бакар сулфатом (1% раствор).

Чиме хранити орлови нокти

Недељу дана након третмана од гљивице, можете почети да примењујете прихрану. Прво морате олабавити тло, наводњавати ако је пролеће суво.

Верује се да се плодоношење може побољшати ако почнете да ђубрите испод грмља сваких 15 дана док се не заврши плодоношење.

Користе се минерална ђубрива, органски и народни развоји.

У првом случају можете направити универзално пролећно ђубриво, које укључује азот, фосфор и калијум. Можете додати компоненте одвојено.

На пример, грмљу до 5 година потребно је 20 грама калијум сулфата, 15 грама урее и 20 грама суперфосфата.

Од органске материје користи се компост, хумус, пепео или каша. Ако је грм млад, онда се додаје до 5 кг компоста, 4 кг хумуса, 250 г пепела или 1 литар каше (разређен у омјеру 1:10).

Фолк методе укључују инфузије на бази љуске лука, хлеба или квасца. Практикују се и разна зелена ђубрива од корова са додатком доломитног брашна.

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Башта